Joka kulmalla ja teiden varsilla on myyjiä puisen kojun tai pöydän ääressä. Näissä kojuissa myydään mm. aamupalaa kuten riisipuuroa ja leipomotuotteita, lihaa ja kalaa, hedelmiä sekä kasviksia, paistettua maissia ja plantaasi banaania. Myyjät ovat pääasiassa naisia lapsineen. Miehet myyvät kalaa ja rapuja, mutta heitä ei ole niin tiuhaan kuin hedelmien ja kasvisten sekä leipomotuotteiden myyjiä.


Myyjät saattavat aloittaa jo neljän-viiden aikaan aamulla ja torkkuvat, jos ei ole asiakkaita. Illan pimentyessä kuuden seitsemän aikaan he lähtevät kotiin tai jos koju on kodin edessä he päivystävät koko ajan ja juoksevat kojulle, kun joku pysähtyy ostamaan tuotteita. Yöaikaan miehet myyvät paistettua lihaa ja atiekeá, joka on raastettua ja keitettyä maniokkia.


Ylimmässä kuvassa on tomaatteja, keltaisia munakoisoja, etualalla chilejä

keskimmäisessä kuvassa on herkulliset pienet banaanit ja avokadot

alimmassa kuvassa on etualalla bataattia ja ylhäällä injamia, jota syödään kastikkeen lisukkeena


Abidjanin keskustassa useimmat kojut ovat laittomasti rakennettu viheralueiden päälle ja valitettavasti rumentavat maisemaa, mutta toki tuovat perheelle elantoa. Kunpa he vaikka maalaisivat nämä kojut värikkäillä maaleilla niin eivät olisi niin surullisen näköisiä.


Rannalla sekä liikenteen seassa myydään sanomalehdistä jalkapalloihin sekä ananaksista itse tehtyyn aurinkorasvaan. Näitä tuotteita kaupitellaan joko kädestä tai perinteisesti pään päällä kantamalla. Jo nuoret tytöt kantavat päänsä päällä muovisia tai alumiinisia vateja lasteineen. Mikä taitolaji!


Mietinkin tuossa afrikkalaisten niskojen vahvuutta. Ne varmasti alkavat kehittyä vahvoiksi heti syntymästä, kun vauvaa kannetaan äidin selässä päivät pitkät. Oiva paikka tutkia maailmaa turvallisesti, mutta välillä keikkuvat siihen malliin kyydissä, että lihakset saavat tehdä töitä.


Ananaksen myyjä kuorii ananaksen sinulle tikkariksi. Vitsi miten hyviä ne ovat! Pienempiä kuin mitä Suomessa näkee, mutta paljon makeampia. Samoin nuo aiemmissa kuvissa olevat pienenet banaanit! Kuin jotain toffeeta! Meloni ei ollut niin rapeaa, johon olemme tottuneet, mutta hyvää sekin. Näistä hedelmistä huomaa sen, että niitä ei ole niin jalostettu kuin Suomen tuontitavaraa. Hedelmät ja vihannekset ovat pienempi kokoisia ja niissä on suuremmat siemenet. Avokadossa on huiman kokoinen kivi!


Matka Abidjanista Assineen on noin 50km ja tämän matkan varrella on valehtelematta yli tuhat eri kojua. Voisivatkohan he yhdistää joukkonsa ja tehdä yhteistyötä? Esimerkiksi samoja hedelmiä myydään muutamien metrien välein. Eri maatilan ja perheen hedelmät, mutta yhteistyöllä varmasti säästyisi naisten aikaa, jotta ei tarvitsisi jokaisen päivystää kojullaan koko päivää/iltaa/yötä. Tähän ajatusmalliin voi olla vielä pitkämatka.

Kuvien vesimelonimyyjät äiti ja tytär olivat ilmeisesti pyhävaatteissaan viime sunnuntaina. Kuinka kauniita he ovatkaan! Käyn printtaamassa parit kuvat heistä ja vien ne heille kiitokseksi, kun sain kuvata heitä. Kiva on nähdä heidän reagtionsa! Ihastuvatkohan he?


Abiento

Vilma


#norsunluurannikko #coteivoire #ivorycoast #abidjan #assine #bassam #vesimeloni #ananas #avocado #elämäulkomailla #ulkomailla #asuminen #muutto #ulkomaille #afrikka #matkailu

#afrikkalainen #ruoka

  • No Comments
Powered by SmugMug Owner Log In